Posted by: Taavi Kruut

2018. aasta parimad rahvasportlased selgusid Kuldpallil

Novembrikuu kolmandal nädalavahetusel Tartu klubis Maasikas toimunud firmaspordihooaja lõpetamisel jagati välja Eesti Parima Rahvasportlase preemiad. Naiste klassis tegi hooaja parima tulemuse Laina Mesila-Kaarmann(Orkla Eesti AS), meeste klassis tiitlikaitsja Jano Järvelaid (Future Assets OÜ), N40 klassis võitis taaskord Piret Põldsaar (Tallinna Lennujaama Spordiklubi) ning M40 klassis polnud tänavu vastas legendaarsel firmasportlasel Margus Maidlal (Rahandusministeerium).

Kokku oli aasta jooksul alasid, kust rahvasportlane punkte sai korjata, 45. Kakskümmend parimat neist läks aga arvesse Parima Rahvasportlase järjestuse paikapanemisel. Lisaks erinevatel spartakiaadidel kavas olnud võistlustele andsid lisapunkte osalemine Tartu Maraton Kuubik ja Sportland Kõrvemaa Nelikürituste sarjades. Sportlikul karusellil keerles 671 meest ja 433 naist.

Jano Järvelaid (Future Assets OÜ) on tänaseks sarja võitnud kolmel korral, spordimees tunnistas, et tulemus tuli üldise füüsilise vormi paranemise taustal ning ühekski alaks ta spetsiaalselt ei valmistunud. “Leian, et võitmiseks tuleb olla keskmiselt hea ning igal alal stabiilne, see viib lõpptulemuse üles. Eks mul tegelikult paar asja jäid kripeldama – rogaini ei võitnud, see on pettumus, trumpalal kardisõidus ei tulnud samuti kirkaimat medalit,” muljetas Järvelaid.

Firmasportlane lubas, et pakub konkurentsi ka uuel hooajal. “Ei saa teistele neid asju liiga lihtsaks teha ja kandikul ette kanda. Kõik võidud tuleb välja teenida.”

Eesti parimad rahvasportlased M ja N klassis – Jano Järvelaid ja Laina Mesila-Kaarman

Punktidega jõudis tänavu Janole kõige lähemale teiseks platseerunud Mattis Torn (Tallinna Lennujaama Spordiklubi), kelle kohta jagub spordimehel vaid kiidusõnu. “Mattis on sprinteri tüüpi sportlane, kui mina nopin punkte maratonidel, siis lühikestel aladel on eelis temal. Tegelikult on Mattises palju head füüsilist materjali, kui ta Klubi Tartu Maraton ja Sportland Kõrvemaa Nelikürituse sarju kaasa teeks, siis oleks ta esikohale väga tõsine pretendent,” arvas Järvelaid.

Mattis Torn (Tallinna Lennujaama Spordiklubi) ütles,et Jano tulemus jääb tema jaoks hetkel veel püüdmatusse kaugusesse. “Kogu hooaeg on möödunud erakordselt meeldivalt, keskendusin peamiselt firmaspordi üritustele, käisin kohal ja nautisin. Jano tasemele jõudmiseks tuleks asi laiemalt ette võtta. Tartu Rattaralli oli ainus, millel ma muudest üritustest osalesin. Eks ma püüan uuel hooajal rohkem panustada,” lubas Torn.

Laina Mesila-Kaarmann (Orkla Eesti AS) leidis, et 2018. aasta oli sportlikult igati põnev. “Olen üle kahekümne aasta korvpalli mänginud ning nüüd nautisin seda, et ei pea kuus korda nädalas palliplatsil olema ja saangi iga päev erinevaid alasid proovida. Suvespartakiaadil avastasin enda jaoks kiikingu, milles sain naiste arvestuses esimese koha. Kergejõustiku non-stopi hea tulemus oli üllatav, kuigi kaugushüpe annab ikka kõvasti soovida. Orienteerumises sain päris hea koha, polnud kunagi varem päris üksi kaardiga kuskil käinud. Põnev oli, mulle meeldis!” meenutas Mesila-Kaarmann.

Laina Mesila-Kaarman köieveos Orkla Eesti AS-i võidule sikutamas koos kolleegidega 

Üllatuse pakkus talle ka sügisel toimunud sõudeergomeetrite võistlus, mis tuli oodatust paremini välja ja tõi auhinnariiulile juurde kuldmedali. “Minirekletonis õnnestus väga tasavägiselt mängida nendega, kes vähemalt korra nädalas trennis kaivad. Ilmselt on nii, et kui ühte pallimängu väga hästi oskad, siis see annab teistel pallialadel hea eelise.”

Suurimad eneseületused olid firmasportlase jaoks Kõrvemaa rattamaraton ja 18 km jooks, kuid tõeliseks nii-öelda kirstunaelaks kulmineerus suusatamine. “Seda ala ei oska ma kohe üldse,” tunnistas Mesila-Kaarmann.

Rahvasportlase sarjas innustas ta osalema ka kõiki teisi. “Ütlen ausalt, et 12 parima hulka pääsemiseks ei pea sa olema super sportlane. Peab lihtsalt tahtmist olema, tulemus pole nii oluline. Minu isiklik eesmärk oli poodiumile jõuda, see sai nüüd saavutatud.”

Tiitlit ta uuel hooajal kaitsta ei plaani. “Kui vigastusi vahele ei tule, siis võtan eesmärgiks 12 parima hulka jõudmise. Vaadates tagasi käesolevale aastale siis kõik see higi ja pingutus nendel üritustel on seda väärt.”

Piret Põldsaar (Tallinna Lennujaama Spordiklubi) võitis parima rahvasportlase tiitli teist aastat järjest. “See õnnestus mul valu ja vaevata, tahtmine oli tänu mullusele võidule seekord veidi väiksem, tunne vaba ja suhteliselt mõnus. Erinevaid asju on lihtsalt väga lahe koos teha ja seda nii firmaspordis osalevate inimestega kui loomulikult oma trennikaaslastega,” rõõmustas Põldsaar energiliselt.

N40 ja M40 parimad rahvasportlased – Piret Põldsaar ja Margus Maidla

N40 arvestuses teisele kohale tulnud Jaanika Parts (Elisa Spordiklubi) võttis väljakutseid vastu täie mõnuga. “Eks aastatega tuleb kogemusi juurde, treenid ja võistled targemalt. Midagi sunniviisiliselt pole teinud, ka sõudeergomeetrile oskan juba paremini läheneda, tean mida tähendab 1000 m tõmmata. Nii need kullad sealt kukuvad,” muheles Parts.

Eredaima mälestusena jääb aastat meenutama suvine kiiking. “Olen seda kaks aastat järjest firmaspordi üritustel proovinud. Algul on hirmus, üle võlli saades tuleb joovastus, mis on nii äge tunne!”

Rõõmu tõid ka hea tulemus sügisspartakiaadil peetud bowlingus ja elu esimene maraton. “Sain 42 ja jooksin Tartu Linnamaratonil 42 kilomeetrit. Mis võiks veel parem olla! Et oleks kuhugi püüelda, siis olen igal aastal üritanud uue väljakutse võtta. Järgmisel aastal plaanin Otepää Ironmanil osaleda,” avaldas Parts.

Kõrge tulemuse üle rahvasportlase sarjas on Jaanikal hea meel. “Ei saa öelda, et ma poleks pingutanud. Kui ma juba võistlema lähen, siis pingutan alati! Spetsiaalselt sarja alasid ei jälginud, ma ei osale mõõduvõttudel, mis mulle ei sobi. Näiteks ei näe mind lamades surumises.”

Eesti Parima Rahvasportlase sarja edetabeliga on võimalik lähemalt tutvuda siin https://firmasport.ee/rahvasportlane/tabel/

Eesti Firmaspordi Liidu järgmise aasta üritused hakkavad juba 12.01.2019 Tartus Vennad Ehituse 7-võistlusega. Nüüd saavad kõik firmasportlased pisut hinge tõmmata, et järgmisel aastal üritustele uue hooga vastu minna.

Eesti Firmaspordi Liidu 2019. aasta ürituste kalender on tihe ja mitmekesine.